Soczysty schab z sosem chrzanowym
Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani 😉 Czasami , matka też człowiek i chce zjeść coś co lubi 😉 W każdym razie , dla tych, co tak, jak ja , lubią smak chrzanu w połączeniu z mięsem , będzie to poezja ..reszta niech .., no niech po prostu nie je sosu 😉 Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie !
Składniki :
- 1 kg schabu – najlepiej grubego
- sól , pieprz do smaku
- 1 l mleka do moczenia
- kilka liści szałwi
- troszkę oleju do nacierania mięsa
Sos :
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki -czubate , tartego chrzanu – jak ktoś bardzo lubi można dodać 3
- 1 kostka bulionowa drobiowa
- sól do smaku
Schab oczyszczamy ze wszelkich błonek i farfocli 😉 Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem – zostawiamy na noc w lodówce , a najlepiej na dwie noce – wtedy będzie bardziej soczysty i delikatny . Po tym czasie wyciągamy go z mleka , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacieramy solą , grubo pieprzem i olejem ( olej rozsmarujcie na rękach i nimi natrzyjcie mięso – nie będzie ociekać tłuszczem ) . Układamy na blaszce do pieczenia , na liściach szałwii i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Jak wierzch mięsa zbieleje ( zetnie się od gorąca ) , zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy około 30 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go – pozwalamy ,żeby schab posiedział sobie jeszcze około 20 minut w cieple . Dojdzie , ale pozostanie soczysty . W rondelku rozpuszczamy masło z mąką , miesząc ,żeby nie powstały grudki . W momencie , kiedy mąka połączy się z masłem , powoli dolewamy mleko , cały czas mieszając .Gdyby sos po zagotowaniu wydawał się Wam zbyt gęsty , można zwiększyć ilość mleka . Na końcu dodajemy kostkę bulionową , chrzan , cukier i ewentualnie doprawiamy solą do smaku , zagotowujemy około 2-3 minut . Gotowe . Na talerzach układamy pokrojony w cienkie plastry około 1 cm -schab i polewamy sosem . Smacznego 😉