Sok z pigwowca do zimowej herbatki
Pigwowiec to bardzo popularna ozdobna roślina , a do tego wiążąca niesamowite aromatyczne owoce . Sok z tych cudeniek ,jest niesamowitym dodatkiem do wszelkich herbatek i z powodzeniem zastąpi cukier , a do tego zwiera dużo witaminy C , która w okresie zimowym jest niezwykle cenna .
Zbieramy :
- Dowolną ilość owoców pigwowca , bardzo żółtych i dojrzałych
- 1 kg cukru
Pigwę kroimy w cienkie plastry , pozbawiamy nasion i układamy w słoju , warstwowo -każdą warstwę przesypując obficie cukrem . Odstawiamy na dwa trzy dni do chłodnego miejsca ,aż owoce puszczą sok . Jak zobaczymy ,że ilość soku w słoju przestała się zwiększać , zlewamy go ,a owoce wyciskamy przez gazę . Sok zagotowujemy i wlewamy na gorąco do słoików jeśli chcemy przechowywać go dłużej . Z tego soku można wykonać, niesamowita domową galaretkę, pigwową, dodając żelatyny .