Spaghetti „Frutti di mare”
Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali 😉 Słodkowodnym rakiem też nie pogardzi . Poza nim chyba tylko mój M. podziela jego zamiłowanie kulinarne ..cóż . Frutti di mare , to najprostsze spaghetti , jakie można zrobić w czasie 10 – 12 minut . Pyszne , wyraziste , rarytas dla miłośników owoców morza .. Jest wiele innych wersji ale do tej mój syn wraca najczęściej 😉
Składniki 2 porcje :
- 1 opakowanie mrożonych owoców morza ( 350 g )
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 małe , świeże chilli
- 2 łyżki białego półsłodkiego wina
- oliwa z oliwek
- kilka czarnych oliwek i listków pietruszki do dekoracji
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- sól do smaku
Owoce morza rozmrażamy na sitku . Jak się rozmrożą , płukamy zimną wodą . Odstawiamy do odcieknięcia . Makaron najlepiej i najpewniej ugotować według przepisu na opakowaniu . Na patelni rozgrzewamy oliwę , podsmażamy na niej cebulkę i wyciśnięty praską czosnek . Jak już zmiękną , ale jeszcze nie zaczną się rumienić dodajemy wino i pomidory . Mieszamy chwilę smażąc . Tak po około 6 minutach wrzucamy świeże posiekane chilli i rozmrożone wcześniej owoce morza . Doprawiamy solą i mieszając , smażymy przez około 5 minut . Makaron wykładamy na talerze , obficie polewamy sosem z owocami morza , dekorujemy oliwkami , pietruszką i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !