Kanapka z ” Jajem „
Żeby robić dobre kanapki nie potrzeba w zasadzie przepisu a pomysł . Jest zapotrzebowanie , to od czasu do czasu zamieszczę jakąś propozycję , na głodek 😉 Kanapka z ” Jajem ” to prosta kanapka bardzo syta i smaczna . Zawiera jako główny składnik ,jajko sadzone . Jajko do kanapki warto opiec z obu stron, tak żeby żółtko się ścięło i przy gryzieniu nie ciekło po brodzie 😉 Doskonała na każdy głodek i duży i mały . Nadaje się także doskonale do zabrania ze sobą w podróż lub do szkoły .
Składniki :
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka masła
- 4 listki sałaty rzymskiej
- 2 plastry szynki konserwowej
- 1 gruby plaster ,pomidora malinowego
- 2 plastry sera żółtego , np Gouda
- majonez
- musztarda miodowa
- sól , pieprz do smaku
- 2 kromki chleba żytniego
- 2 malutkie , ostre papryczki z zalewy
- 2 wykałaczki
Na maśle smażymy posolone i doprawione pieprzem, jajko z obu stron , do momentu aż żółtko się zetnie . Zostawiamy do przestygnięcia . Na jednym kawałku chleba układamy dwa listki sałaty , plaster pomidora – solimy , jajko oba plastry wędliny i sera . Smarujemy ser majonezem , musztardą i okładamy pozostałą sałatą .
Nakrywamy drugą kromką chleba , spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjechała . Przekrawamy na dwie części , a wykałaczki zabezpieczamy ostrymi , marynowanymi papryczkami . Gotowe , można serwować lub zapakować w folię spożywczą i zabrać do szkoły , czy pracy . Smacznego !