Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory

4.9/5 - (10 votes)

Śródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory 

Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić  . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę  lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie  😉 

śródziemnomorska grillowana cukinia przetwory

Składniki : 

  • 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
  • 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek ( takich ze słoiczka )
  •  4 młode – duże cebule
  • pęczek świeżej bazylii ( razem z łodygami )
  • kilka gałązek rozmarynu – świeżego
  • kilka gałązek oregano
  • olej do smażenia
  • sól

zalewa :

  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka soli
  • olej do zalania ( 1 łyżka na słoik )

IMG_7866IMG_7868



Cukinię pokroić w plastry razem ze skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona , nie musi być ugotowana . Przekładamy warzywa do miski , gorące posypujemy pomidorami suszonymi , oraz posiekanymi drobniutko oliwkami , solimy do smaku , mieszamy . Na koniec dodajemy porwaną ręką bazylię , razem z gałązkami , rozmaryn , oregano i wyciśnięty czosnek  , powtórnie mieszamy . Odstawiamy do przestygnięcia .



IMG_7871IMG_7872

Następnie napełniamy słoiki , ciasno układając warzywa , pozostawiając 3 cm od zakrętki wolnej przestrzeni . Sok , który zebrał się na dnie miski , rozlewamy po troszeczku do każdego ze słoików .  Składniki na marynatę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z cukinią . Przed zakręceniem, zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut  . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia – lepiej się domkną . Gotowe 😉 Można jeść od razu lub zimą , kiedy ogarnie nas tęsknota za smakiem lata .

IMG_7877IMG_7882

 

 

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory”

  1. Uwielbiam grillowaną cukinię, ale nigdy nie próbowałam jej marynować: ) Z przetworów z cukinii przygotowuję jedynie lekko słodką sałatkę, z dodatkiem papryki, czosnku, cebuli i kopru. Twoja musi być bardzo aromatyczna i smaczna, na pewno wypróbuję przepis. No i to prawda, domowe warzywa w słoikach bardzo przydają się w kuchni, a przy okazji są o niebo lepsze od sklepowych sałatek obiadowych. Pozdrawiam

  2. Właśnie zrobiłam ! Pyszna! Jeszcze przed dodaniem marynaty zjedliśmy połowę. Musiałam dogrilować , żeby było co włożyć w słoiczki. Na szczęście cukinia jak już jest, to w ilościach hurtowych. Zmieniłam tylko delikatnie przepis -dodałam świeżą szałwię . Bardzo lubimy jej smak i pasuje nam do cukinii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *