Śródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory
Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie 😉
Składniki :
- 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek ( takich ze słoiczka )
- 4 młode – duże cebule
- pęczek świeżej bazylii ( razem z łodygami )
- kilka gałązek rozmarynu – świeżego
- kilka gałązek oregano
- olej do smażenia
- sól
zalewa :
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka soli
- olej do zalania ( 1 łyżka na słoik )
Cukinię pokroić w plastry razem ze skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona , nie musi być ugotowana . Przekładamy warzywa do miski , gorące posypujemy pomidorami suszonymi , oraz posiekanymi drobniutko oliwkami , solimy do smaku , mieszamy . Na koniec dodajemy porwaną ręką bazylię , razem z gałązkami , rozmaryn , oregano i wyciśnięty czosnek , powtórnie mieszamy . Odstawiamy do przestygnięcia .
Następnie napełniamy słoiki , ciasno układając warzywa , pozostawiając 3 cm od zakrętki wolnej przestrzeni . Sok , który zebrał się na dnie miski , rozlewamy po troszeczku do każdego ze słoików . Składniki na marynatę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z cukinią . Przed zakręceniem, zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia – lepiej się domkną . Gotowe 😉 Można jeść od razu lub zimą , kiedy ogarnie nas tęsknota za smakiem lata .
Uwielbiam grillowaną cukinię, ale nigdy nie próbowałam jej marynować: ) Z przetworów z cukinii przygotowuję jedynie lekko słodką sałatkę, z dodatkiem papryki, czosnku, cebuli i kopru. Twoja musi być bardzo aromatyczna i smaczna, na pewno wypróbuję przepis. No i to prawda, domowe warzywa w słoikach bardzo przydają się w kuchni, a przy okazji są o niebo lepsze od sklepowych sałatek obiadowych. Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam ! Pyszna! Jeszcze przed dodaniem marynaty zjedliśmy połowę. Musiałam dogrilować , żeby było co włożyć w słoiczki. Na szczęście cukinia jak już jest, to w ilościach hurtowych. Zmieniłam tylko delikatnie przepis -dodałam świeżą szałwię . Bardzo lubimy jej smak i pasuje nam do cukinii.
Wspaniały przepis, już wyobrażam sobie ten smak…
No i już nie muszę sobie wyobrażać, zrobiłam – rzeczywiście jest prze-pysz-na!