Surówka „Marokańska ” z kiszonej kapusty
Pyszna , niecodzienna surówka z kiszonej kapusty z rodzynkami i majonezem .Kiszona kapusta ma wiele twarzy , a może główek 😉 Świetnie nadaje się właśnie na surówki . Są zdrowe i pożywne . Jeśli nie doda się tłuszczy to nawet dietetyczne . Ta , nazwana przez rodzinkę „Marokańską” z uwagi na rodzynki 😉 Na pewno nie jest fit , ale jest obłędnie pyszna , tak więc polecam . Prosta , szybka , ożywcza , pasuje do każdego posiłku , a nawet do kanapek .
Składniki :
- 3 szklanki kiszonej kapusty z marchewką
- 1/2 szklanki rodzynek dobrej jakości
- 1 żółta papryka grubościenna
- 2 łyżeczki , suszonego , czosnku niedźwiedziego
- 1 jabłko , najlepiej słodkie
- 2 łyżki gęstego majonezu
- sól , pieprz do smaku
Kapustę kroimy , przekładamy do miski . Jeśli jest bardzo soczysta , można troszkę odcisnąć , zanim jej użyjemy . Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut , żeby zmiękły . Po tym czasie dodajemy do kapusty razem z tartym jabłkiem i drobno pokrojoną papryką . Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim , solą , pieprzem do smaku . Dodajemy majonez i całość mieszamy do połączenia składników . Serwujemy jako dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką 😉 Smacznego !