Ziemniaczane kulki z pieczarkami

Ziemniaczane kulki z pieczarkami

Kuchnia wegetariańska , od czasu do czasu gości na naszym stole . Oczywiście nie z uwag na fakt ,że zmieniliśmy upodobania . Absolutnie nadal jesteśmy mięsożerną rodzinką .  Jednak ja wyznaję zasadę , że trzeba mieć szerokie horyzonty kulinarne i spróbować wszystkiego . No i warto czasami urozmaicić jadłospis , a ciekawe bezmięsne dodatki są pyszną odmianą lub uzupełnieniem posiłków 😉 Kule z pieczarkowym farszem są po prostu niezwykle smaczne . Łatwo je przygotować i doskonale sprawdzą się jako danie główne lub przystawka , nawet do steku 😉 Polecam , zamiast tradycyjnych ziemniaków .

Składniki na 4 osoby :
  • 2 szklanki gotowanych , wyciśniętych praską ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki  kartoflanki
  • 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • sól do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
farsz :
  • 9-10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka klarowanego masła do smażenia
  • sól , pieprz do smaku

Pieczarki drobno siekamy . Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki ,drobniutko . Czosnek wyciskamy praską . Wszystko podsmażamy na maśle , razem z miodem , gałką i solą  . Jak już wszystko zmięknie i się zrumieni , przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt .



Całość wyrabiamy na gładkie , nieco kleiste ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta , lekko rozpłaszczamy i kładziemy na niej łyżeczkę farszu z pieczarek . Formujemy kulki , obtaczając każda w bułce tartej . Ciasto nie będzie się tak  dotkliwie lepić, jeśli ręce przetrzecie oliwą przed formowaniem .  Uformowane kule schładzamy w lodówce przez godzinkę , żeby się utwardziły . Smażymy na rozgrzanym , głębokim oleju . Jak nabiorą złocistej barwy , wykładamy na papierowy  ręcznik ,żeby się pozbyć nadmiaru tłuszczu . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , czy sosami . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *