Surówka z młodej kapusty
W gorący letni dzień ciężko czasami wykombinować lekki ,zdrowy ,a zarazem smaczny obiad ,a jeszcze trudniej dobrać dodatki . Moją propozycją jest surówka z młodej białej kapustki ,którą każdy działkowicz lub ogrodnik ma w swoim warzywniaku ,a która właśnie teraz jest najsmaczniejsza , najbardziej chrupiąca i słodka … No to skok na grządkę i do garów ! 😉
Co trzeba przynieść z grządki i nie tylko ..:
- 1 małą główkę kapusty białej -koniecznie młodej
- 1 małego młodego pora -grubości kciuka
- sól , pieprz , pół łyżeczki cukru do smaku , łyżeczkę soku z cytryny
- 1 dużą łyżkę od zupy majonezu
- 1 dużą łyżkę od zupy jogurtu greckiego
Kapustę obieramy z ciemnych liści-zostawiamy tylko bielutką główkę i siekamy w cienkie paski .Pora myjemy i kroimy najpierw wzdłuż potem siekamy w paseczki jak kapustę , tyle że tym razem siekamy razem z częścią zieloną . Wszystko wsypujemy do miski . W szklance mieszamy jogurt ,majonez , sok z cytryny ,sól ,pieprz i cukier . Polewamy poszatkowane warzywa i ręką mieszamy lekko ugniatając kapustę . Można doprawić jeśli smaki są zbyt słabe zwiększając ilości przypraw wedle uznania … Odstawiamy na 20-30 minut , przed podaniem dobrze jest ponownie zamieszać składniki . Smacznego i koniecznie kotlecik do tego 😉