” Swojski garnek” z szynką wieprzową

5/5 - (1 vote)

„Swojski garnek ” z szynką wieprzową

Swojski garnek to potrawa jednogarnkowa , a więc jedna z tych ułatwiających życie . Bardzo lubię te potrawy głównie za to , że zawsze się udają i można je zostawić samym sobie 😉 Moi chłopcy kochają je za smak , szczególnie te w śmietanowych sosach z pieczarkami , zielonym groszkiem lub boczniakami 😉 Czyli delikatne w smaku, wersje z papryką w meksykańskim czy węgierskim stylu cenią nieco mniej ale też nie odmawiają 😉  Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy z pieczarkami i smakowitym zielonym groszkiem …mniam 😉

Składniki :
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką )
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki
  • sól, pieprz  do smaku
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • mały pęczek, świeżego majeranku
  • ewentualnie mąka z wodą do zagęszczenia




Mięso z szynki płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w zgrabną kostkę . Przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , solimy i zalewamy winem . Odstawiamy na noc . Cebule i pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle . Jak się zrumienią przekładamy do glinianego garnka ( może być rzymski lub brytfanka ) dodajemy pokrojoną marchewkę , pasternak . Na patelni, na smalcu obsmażamy kawałki szynki odłowione z wina . Wina nie wylewamy . Podsmażone mięso przekładamy do garnka . Dodajemy gałkę muszkatołową , kozieradkę , sól do smaku , mieszamy .

Zalewamy winem w którym wcześniej moczyła się szynka . Nakrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu aż mięso zacznie się robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką  . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się zagęszcza ale jeśli by się tak nie stało , można użyć mąki rozmieszanej z wodą . Na koniec wyciągamy z piekarnika , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą i obficie posypujemy świeżym majerankiem . Podajemy na gorąco . Jest to samodzielne danie , które po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *