Syrop , sok z melisy
Melisa to niezastąpione zioło , zarówno w kuchni jak i w leczeniu różnych dolegliwości ze strony układu nerwowego . Doskonale wycisza i sprawia ,że łatwiej się zasypia . Syrop , jest nie tylko leczniczy , ale także bardzo smaczny , można go pić, bez obawy przedawkowania . Jego cytrynowy aromat i smak doskonale spasuje się z zimną wodą i kostkami lodu lub drinkiem , gasząc każde pragnienie, a podany z ciepłą herbatką , ukoi przed snem skołatane nerwy 😉 Moi chłopcy, mówią na niego „domowa lemoniada” , bo tak smakuje 😉 Polecam !
Składniki :
- 1 pełna reklamówka świeżych ,gałązek melisy ( taka biała biedronkowa 😉 )
- 5 l wody
- 6 kg cukru
- 3 szt kwasku cytrynowego ( opakowania po 20 g )
Całe gałązki melisy , oczyszczamy , nie płukamy . W dużym garnku zagotowujemy wodę ( 5 l ) z jednym opakowaniem kwasku cytrynowego . Do wrzątku wkładamy melisę , zatapiamy i odstawiamy pod przykryciem na 48 godzin do jakiegoś chłodniejszego pomieszczenia . Po tym czasie odcedzamy na sicie , przez ścierkę , żeby nie dostały się żadne paprochy .
Wywar doprowadzamy do wrzenia , dodając cukier i resztę kwasku cytrynowego . Następnie pozwalamy mu się gotować na małym ogniu, bez przykrywki około 1,5 godziny . Na gorąco rozlewamy do butelek lub słoików , zakręcamy i odwracamy do góry dnem . Syrop nie wymaga dodatkowej pasteryzacji . Można go przechowywać dowolnie długo , ale najlepszy aromat ma po miesiącu . Smacznego 😉
Osobiście używam melisy, syrop to super pomysł, tylko nasuwa mi się pytanie czy zamiast cukru mógłbym użyć słodzika :)?