Syrop z płatków róż

Syrop z płatków róży

Właśnie w pełni sezon kwitnienia dzikich róż i ich odmianowych mieszańców . To doskonały moment na to, żeby zatrzymać roztaczający przez nie zapach w buteleczce pysznego , zdrowego soku . Jego rubinowo czerwony kolor i niebiański, różany smak, umilą nam później, nie jeden chłodny ,zimowy wieczór przy kominku jako dodatek do gorącego kubka herbaty……

IMG_7988 (853x1280)

Czego potrzebujemy ,żeby zacząć :

1 l słoika wypełnionego ugniecionymi płatkami róż ( mogą być ogrodowe ale tylko pachnące)

1 kg cukru

2 łyżeczki od herbaty kwasku cytrynowego

4 plastry cytryny ze skórką

1 l wody

Z płatków odcinamy białą część , najlepiej zrobić to od razu przy zbiorze ( ja obcinam płatki z kwiatu od razu bez białej części ) , gdyż biała część powoduje goryczkę .Dokładnie oczyszczamy z wszystkich mieszkańców i ziomali robali 😉 Układamy w garnku

IMG_7899 (1280x853)

Następnie przekładamy płatki cytrynką i zalewamy zagotowaną wodą z kwaskiem cytrynowym . Odstawiamy tą miksturę na 24 godziny ,pamiętając o przykryciu garnka pokrywką . Po upływie tego czasu ,przelewamy wszystko przez gazę . Odlany ekstrakt doprowadzamy do wrzenia wsypując cukier i przelewamy na gorąco do wyparzonych wcześniej słoików . Jeśli chcemy dłużej przechować nasz skarb, pasteryzujemy słoiki ok 20 min . Pozostałych po odcedzeniu płatków możemy użyć do aromatyzowania ciasta lub przesmażyć je z cukrem na konfiturę i takim sposobem nic się nie zmarnuje z naszej ciężkiej pracy przy zbiorach… Smacznego…. 😉

IMG_7906 (1280x853)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *