Sznycel Wiedeński – Wiener Schnitzel
W naszym domu wszyscy kochają mięso , a jednym z lepszych mięsnych dań są sznycle . W zasadzie , jest to tak jakby nasz schabowy , tyle że na maśle i z cielęciny . Sznycle to tradycyjne kuchnia Austriacka , która jak dla mnie jest zazwyczaj zbyt ciężka i nie należy do moich ulubionych .. poza sznyclem , który stanowi wyjątek i jest chyba flagową pozycją . No cóż , czas brać się do roboty bo obiad sam się nie ugotuje i nie poda , choć nie wiem czemu , mógłby przecież od czasu do czasu to zrobić ..tak dla wyjątku 😉
Składniki na 4 osoby ;
- 4 kotlety cielęce
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- sól do smaku
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Plastry cielęciny rozbijamy naprawdę cieniutko , układamy na głębokim talerzu i zalewamy mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki . Następnie w miseczce roztrzepujemy jajka , do kolejnych misek wsypujemy bułkę tarta , osobno mąkę .
Sznycle wyjmujemy z mleka , solimy , obtaczamy mące , następnie w jajku , a na koniec w bułce tartej . Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem oleju na złoty kolor . Podajemy z kawałkiem cytryny . Smacznego 😉