Szybka potrawka z boczniaków
Następny obiad z serii na szybko , w końcu tydzień w pełni i mało kto ma czas , a jeszcze mniej osób ma siły ,żeby godzinami tkwić w kuchni . W takim przypadku najlepszym sposobem na obiad , jest szybki obiad 😉 Boczniaki , marchewkę , pietruszkę i boczek znajdziemy w każdym większym sklepie , co ułatwia zadanie , a wykonanie to już sama prostota i wręcz przyjemność , siekamy , wrzucamy i gotowe mamy 😉
Składniki ;
- 0,3 kg boczniaków
- 0,25 kg boczku wędzonego
- 1 duża marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 średnia cebulka
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka -czubata mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- sól , pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa cielęca
Boczek kroimy w kostkę , boczniaki tniemy w paski . Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki . Cebulkę kroimy w piórka . W głębokiej patelni lub wok-u rozgrzewamy odrobinę tłuszczu – oleju , wrzucamy boczek , cebulkę i pokrojone w zapałkę pietruszkę oraz marchewkę , smażymy na złoty kolor . Jak już wszystko się zarumieni , dorzucamy boczniaki i podsmażamy jeszcze około 10 minut cały czas mieszając ,żeby się nie przypaliło .
Po tym czasie dolewamy wodę , wrzucamy kostkę , solimy i dusimy około 5-6 minut . Mąkę rozprowadzamy w śmietance i dolewamy do wrzącego wywaru z boczniakami , ciągle mieszając do momentu aż sos uzyska pożądaną konsystencję ( jeśli zbyt zgęstnieje można dolać odrobinę wody ,żeby go rozprowadzić ) . Na koniec posypujemy pieprzem i możemy serwować , wspaniale sprawdza się z makaronem , posypana natka pietruszki 😉