Szybki omlet z pomidorami i pieczarkami

Szybki omlet z pomidorami i pieczarkami

Czasami, ma się ochotę na solidne śniadanie , a nie wiadomo co wciągnąć . Wtedy dobrym pomysłem jest omlet  z dodatkami . W tym konkretnym przypadku z pieczarkami , bekonem i świeżym pomidorkiem 😉 Nie jest to ciasto, na rasowy omlet , bo ono było by zbyt delikatne , ale jest pyszne . Mój M. uwielbia omlety , każdy bez wyjątku , a im bardziej wypasione , tym lepiej 😉 Dzieci też nigdy nimi nie gardzą , co najwyżej oczekują nieco innych dodatków i ogromnej ilości sera . Szybkie i proste danie .

Składniki :

omlet :
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 – 5 łyżek mleka
  • sól do smaku
dodatkowo :
  • 1 mała cebulka
  • plaster boczku
  • 2-3 pieczarki
  • 1-2 małe pomidorki ( najlepiej w dwóch kolorach ,będzie apetyczniej )
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • szczypiorek do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia





Jajka roztrzepujemy trzepaczką, razem z mlekiem . Po uzyskaniu jednolitej masy , dodajemy sól , mąkę i ponownie ubijamy trzepaczką . Na patelni ,podsmażamy pieczarki z pokrojonym boczkiem i cebulką , zdejmujemy na talerzyk . Na rozgrzany tłuszcz , wylewamy masę na omlet i smażymy do momentu , aż spód, dość mocno się zetnie . Na jedną połowę , nakładamy pieczarki z cebulką , boczkiem , doprawiamy ziołami prowansalskimi i delikatnie składamy na pół . Wymaga to odrobiny sprytu , ale nie jest trudne . Po chwili , omlet również delikatnie, żeby się nie rozwalił , przewracamy na drugą stronę . Podczas ,całego procesu smażenia , należy uważać ,żeby nie przypalić omleta . Ostrożnie przekładamy na talerz , posypujemy siekanymi pomidorkami i szczypiorkiem . Można jeszcze doprawić solą i pieprzem . Podajemy natychmiast , najlepiej smakuje na gorąco , prosto z patelni . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *