„Szybki Włoch” makaron smażony z warzywami
Szybki Włoch to pomysł , stworzony na potrzebę chwili . Głód wszystkim już w oczy zaglądał , więc była to jedna z najszybszych opcji obiadowych , bez tworzenia skomplikowanych sosów itp. Po prostu , wszystko co lubią domownicy wylądowało na patelni i zostało podsmażone . Do tego żeby było bardziej treściwie ,dołożyłam gotowany makaron , jakaś resztka dnia poprzedniego i gotowe . Wszystkim smakowało , nikt nie narzekał tylko Miki pieczołowicie odłowił na bok wszystkie wrogie pieczarki .Bo one jak wiadomo bywają agresywnie niesmaczne , bynajmniej w mniemaniu mojego młodszego syna ,atakują podniebienie znienacka i dotkliwie 😉 Osobiście uwielbiam pieczarki ale o gustach się nie dyskutuje ..;)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego makaronu dowolnego kształtu
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości bardzo mięsiste pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek cukinii
- 1 papryka zielona lub czerwona , najlepiej obie 😉
- 1 świeże chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
Wszystko szybko kroimy w kawałki najlepiej nie większe od makaronu , tylko czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy warzywa oprócz pomidorów ,na patelni na złoty kolor . Dorzucamy makaron , słodką paprykę mieloną , zioła ,doprawiamy solą do smaku , smażymy jeszcze chwilę . Na koniec dodajemy pomidory i smażymy do czasu aż się rozpadną . Podajemy na gorąco , jako kolacja obiad lub inny posiłek na szybko 😉 Warzywa są dowolne , możecie dodać także kiełbaskę , kabanosa , szynkę czy pierś z kurczaka i rozwinąć przepis . Smacznego !