Szybkie rogaliki 艣niadaniowe, proste i smaczne
Ostatnio dostali艣my faz臋 na rogaliki. W efekcie czego wypr贸bowali艣my, wypiekli艣my jakie艣 przynajmniej osiem r贸偶nych receptur.. C贸偶 w ka偶dej by艂o cos, co nie do ko艅ca pasowa艂o.. Zazwyczaj jaki艣 skomplikowany „obrz膮dek”, czy tajemniczy „rytua艂” kt贸ry piekarz amator mia艂 odprawi膰, by zadzia艂a艂o, a rogale wysz艂y pi臋kne, puszyste w 艣rodku i chrupi膮ce z zewn膮trz. Niestety ja jestem bardzo wygodnickim osobnikiem, wi臋c nie ma opcji 偶ebym si臋 m臋czy艂, dr臋czy艂 i gimnastykowa艂, jak chc臋 zje艣膰 pysznego rogalika. Tak wi臋c zebra艂em wszystkie potrzebne sk艂adniki z wypr贸bowanych receptur. Do艂o偶y艂em sw膮 marn膮 wiedz臋 i triki. Skutkiem czego posta艂 ten oto prosty i prostacki przepis na pyszne rogaliki. Bez nadprogramowej gimnastyki. Wszystko na zasadzie wrzu膰 do miski, zamieszaj, wygnie膰, odstaw, uformuj i upiecz… Koniec 馃槈 呕adnego napowietrzania, odpowietrzania, robienia zaczynu czy rozczynu.. po prostu prosto i przyjemnie 馃槈 Polecam je艣li lubisz dobre jedzonko, a nie przepadasz za kuchennymi dziwnymi utrudnieniami i zb臋dnymi czynno艣ciami 馃槈
sk艂adniki na oko艂o 12-14 rogalik贸w w zale偶no艣ci jak du偶e zrobisz 馃槈 :
- 1 kg m膮ki pszennej, tortowej 450 ( ta normalna ze sklepu 馃槈 )
- 1 du偶y kubek ciep艂ego mleka ( 350 ml )
- 1/2 szklanki ma艣lanki lub kwa艣nego jogurtu
- 1 艂y偶ka suszonych dro偶d偶y ( oko艂o 10g )
- 3 艂y偶ki oleju rzepakowego
- 1 艂y偶ka cukru
- 1 艂y偶eczka soli
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu rogali
- mak do posypania ( dowolny 馃槈 )
- papier do pieczenia
M膮k臋, olej, ciep艂e mleko, ma艣lank臋, cukier, s贸l i dro偶d偶e umie艣ci膰 w jednym naczyniu. Najlepiej w maszynie do wyrabiania ciasta 馃槈 Wyrobi膰 na g艂adk膮 mas臋. Je艣li ciasto jest zbyt zbite mo偶na dola膰 wi臋cej ciep艂ego mleka. Po wyrobieniu powinno by膰 spr臋偶yste i mi臋kkie. Mo偶e jeszcze delikatnie si臋 klei膰. Odstaw do wyro艣ni臋cia w ciep艂e miejsce. Oczywi艣cie przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 lub foli膮 spo偶ywcz膮. Po up艂ywie oko艂o 40 minut powinno podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰. Ponownie wyr贸b ale ju偶 lekko i kr贸tko. Wy艂贸偶 na blat przypr贸szony m膮k膮. Podziel na dwie cz臋艣ci. Ka偶d膮 uformuj w kul臋, nast臋pnie rozwa艂kuj w okr膮g o grubo艣ci oko艂o 1cm.
Pokr贸j w tr贸jk膮ty jak na zdj臋ciu ( tak jak kroisz okr膮g艂y placek 馃槈 ) Ka偶dy tr贸jk膮t, lekko rozp艂aszcz palcami i zwi艅, zroluj od szerszej strony do czubka. Lekko zakrzyw i prze艂贸偶 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Pierwszy rogal gotowy 馃槈 Tak post臋puj do wyczerpania ciasta. Na koniec roztrzep w miseczce jajko, tak samo jak robisz do obtaczania np. schabowych. Posmaruj rogaliki jajkiem i opr贸sz dowoln膮 ilo艣ci膮 maku. Odstaw na bok. Teraz w艂膮cz piekarnik z grza艂k膮 g贸ra i d贸艂 bez termoobiegu.
Poczekaj a偶 osi膮gnie temperatur臋 200C. Wstaw rogale na 艣rodkow膮 p贸艂k臋 i piecz do czasu a偶 wierzch b臋dzie z艂ocisto br膮zowy. R贸偶nie to w ka偶dym piekarniku wygl膮da ale orientacyjnie to mi臋dzy 35 a 45 minut. Wa偶ny jest kolor i to nim si臋 sugeruj 馃槈 Zbyt blade nie b臋d膮 chrupi膮ce z zewn膮trz. Rogaliki s膮 pyszne na ciep艂o i na zimno doskona艂e do wszystkiego 馃槈 Szybkie i proste rogaliki 艣niadaniowe. Polecam, smacznego! 馃槈