Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały
Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany na gorąco . Doskonale smakuje ,nawet na zimno , a do tego syci na długo . Łatwa w przygotowaniu , pozwala puścić wodze fantazji i pokombinować z dowolnymi składnikami . Najlepiej przygotować ją wcześniej , wtedy łatwo się kroi , a można ją wykorzystać w dowolnym momencie . Idealna na piknik,nad jeziorem 😉
Składniki :
ciasto :
- 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce )
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- sól , cukier do smaku
- ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana
farsz:
- 2 piersi z kurczaka , pojedyncze
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1/2 kostki fety
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cukinii ( wielkości ogórka szklarniowego )
- sól , pieprz do smaku
- 2 jajka
Składniki na ciasto , łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę , jeśli zbyt się kruszy , dolewamy po trochu kwaśnej śmietany , do momentu aż zbije się w gładką kulę , po wyrobieniu . Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na dwie godziny w lodówce . W międzyczasie bierzemy się za farsz 😉 . Piersi z kurczaka kroimy w kostkę , podsmażamy na złoty kolor z odrobiną soli , pieprzu i wyciśniętym , praską ,ząbkiem czosnku . Odstawiamy do przestygnięcia . Następnie siekamy cebulkę , podsmażamy na patelni , dodajemy szpinak , zmiażdżony praską czosnek , sól , pieprz i smażymy -dusimy około 10 minut . Odstawimy do przestygnięcia . W rondelku roztapiamy , dwie łyżki masła , z mąką i tartą gałką muszkatołową , ciągle mieszając . Jak powstanie gładka masa , zaczynamy powoli dolewać mleko , ciągle mieszając , aż do uzyskania ,średnio ,gęstego sosu . Nie musicie wlewać całego mleka ,tylko tyle ile potrzeba . Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku , odstawiamy do wystudzenia . W miseczce roztrzepujemy jajka . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy nim średnio wysoką ,formę do tarty .
Wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch ( to , po to ,żeby nie powstał wielki bąbel 🙂 ) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika , do 210 C i podpiekamy około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Na tak przygotowany spód , wykładamy kurczaka , szpinak ( tak jak Wam pasuje ;). Dekorujemy fetą i cukinią pokrojoną w cieniutkie półksiężyce . Zalewamy sosem , połączonym z roztrzepanymi jajkami .Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 45 minut ( trzeba kontrolować czas pieczenia , bo wysokość formy, ma na niego wpływ , im wyższa , tym dłuższy ) . Podajemy lekko przestudzoną , gdyż łatwiej się kroi , lub zimną . Można udekorować , smażonym na chrupko bekonem , wspaniale się komponuje 😉 Tarta jest pyszna , nawet drugiego dnia .Smacznego !