Toskańskie smażone tosty z nadzieniem
Czasami w kuchni wieje nudą lub po prostu brak czasu , na czary . Toskańskie tosty, to danie znalazłam kiedyś w jakiejś taniej książce kucharskiej , chyba z serii „kuchenna półeczka ” cokolwiek , komukolwiek to mówi … Generalnie pisało iż w Toskanii jest to jedno z ulubionych śniadań , nie wiem , nie byłam , więc nie potwierdzę . Z całą pewnością mogę stwierdzić ,że moi chłopcy zakochali się w nim od pierwszego ugryzienia 😉 Cóż ser w tym wypadku mozzarella , salami i oczywiście smażony , chrupiący chleb… nie mógł nie trafić w ich gusta 😉 Polecam , jako smaczne śniadanie lub kolację . Szybkie , tanie i pyszne !
Składniki na 2 osoby :
- 4 kromki chleba pszennego , tostowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 kulka mozzarelli
- 4 plastry salami
- siekane oliwki z zalewy
- sól do smaku
- oliwa do smażenia
Mleko mieszamy z surowymi jajkami do powstania jednolitej masy , solimy do smaku . Chleb tostowy składamy , przekrawamy na trójkąty . Każdy trójkąt nadziewamy plastrem mozzarelli , salami i odrobina siekanych oliwek . Zgniatamy kanapkę ręką , tak żeby się domknęła i rozpłaszczyła .
Układamy w głębokim naczyniu i zalewamy masą mleczno-jajeczną . Obracamy tosty kilkakrotnie , aż się porządnie nasączą . Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek , na złocisty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco . Smacznego ! 😉
Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks