Udka kurczaka zapiekane na fasoli. Pyszny obiad z piekarnika

Rate this post

Udka kurczaka zapiekane na fasoli. Pyszny obiad z piekarnika

Kurczak pieczony na fasoli to naprawdę świetny pomysł na niekłopotliwy obiad. Jeśli jeszcze zamiast mozolnie gotować fasolę, użyjesz puszkowanej, to już zostanie Ci tylko wszystko poskładać. Doprawić i wrzucić do piekarnika 😉 Taka jakby zapiekanka którą się szybko robi a ona jeszcze szybciej znika 😉 Doskonale nadaje się także do odgrzania następnego dnia. Nawet bym zaryzykowała stwierdzenie że odgrzewane udka kurczaka zapiekane na fasoli są jeszcze smaczniejsze niż na świeżo. Polecam to proste i pyszne danie!

składniki dla 4 osób:

  • 4 udka z kurczaka lub dowolne inne części
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

podkład fasolowy 😉 :

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli ( lub 2 puszki konserwowej, czerwona też może być :))
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki )
  • 2 łyżki melasy lub miodu
  • 1 płaska łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka chili lub papryki ostrej (jeśli nie lubisz pikantnych potraw to pomiń)
  • sól do smaku




Fasolę przełóż do miski. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor, przesyp do fasoli. W osobnym naczyniu połącz bulion z koncentratem, pomidorami, melasą, czosnkiem, papryką i chili. Wymieszaj, dopraw solą do smaku. Zalej miksturą fasolę i wymieszaj 😉 Przełóż wszystko do naczynia w którym będziesz zapiekać danie. Udka kurczaka oczyść, przemyj w zimnej wodzie.

Wszystkie przyprawy wymieszaj z olejem i natrzyj otrzymaną marynatą kurczaka. Ja często nacinam mięso do kości to przyprawy ładniej wchodzą w mięso.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 170C. Jak udka się upieką danie będzie gotowe. Serwuj na gorąco. Super smakuje w towarzystwie chrupiących złocistych tostów 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *