Udka kurczaka zapiekane na fasoli. Pyszny obiad z piekarnika
Kurczak pieczony na fasoli to naprawdę świetny pomysł na niekłopotliwy obiad. Jeśli jeszcze zamiast mozolnie gotować fasolę, użyjesz puszkowanej, to już zostanie Ci tylko wszystko poskładać. Doprawić i wrzucić do piekarnika 😉 Taka jakby zapiekanka którą się szybko robi a ona jeszcze szybciej znika 😉 Doskonale nadaje się także do odgrzania następnego dnia. Nawet bym zaryzykowała stwierdzenie że odgrzewane udka kurczaka zapiekane na fasoli są jeszcze smaczniejsze niż na świeżo. Polecam to proste i pyszne danie!
składniki dla 4 osób:
- 4 udka z kurczaka lub dowolne inne części
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
podkład fasolowy 😉 :
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli ( lub 2 puszki konserwowej, czerwona też może być :))
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki )
- 2 łyżki melasy lub miodu
- 1 płaska łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka chili lub papryki ostrej (jeśli nie lubisz pikantnych potraw to pomiń)
- sól do smaku
Fasolę przełóż do miski. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor, przesyp do fasoli. W osobnym naczyniu połącz bulion z koncentratem, pomidorami, melasą, czosnkiem, papryką i chili. Wymieszaj, dopraw solą do smaku. Zalej miksturą fasolę i wymieszaj 😉 Przełóż wszystko do naczynia w którym będziesz zapiekać danie. Udka kurczaka oczyść, przemyj w zimnej wodzie.
Wszystkie przyprawy wymieszaj z olejem i natrzyj otrzymaną marynatą kurczaka. Ja często nacinam mięso do kości to przyprawy ładniej wchodzą w mięso.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 170C. Jak udka się upieką danie będzie gotowe. Serwuj na gorąco. Super smakuje w towarzystwie chrupiących złocistych tostów 😉 Smacznego!