Udka w cebulowej , chrupiącej panierce
Pyszne udka kurczaka w cebulowej panierce , to połączenie kilku przepisów . Czyli jak zwykle w moim wypadku , wycedzenie tego co lubi rodzinka i wsadzenie do jednego kotła 😉 Udka tak przyrządzone są z wierzchu chrupiące i smakują troszkę jak by były w panierce o smaku krążków cebulowych . W środku soczyste mięsko , delikatne i aromatyczne … Niewiele potrzeba do tak wspaniałego dania , wystarczy sos , frytki lub inna przystawka i wszyscy przy stole są szczęśliwi 😉
Składniki :
- 5-6 udek
- sól
posypka:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki kartoflanej
- 1 szklanka mąki pszennej
ciasto :
- 3 cebule
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- 1 łyżka curry
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
Udka dzielimy na części . W dużym ganku zagotowujemy wodę , zdejmujemy z gazu , wkładamy do niej udka . Trzymamy do ostygnięcia . Ten zabieg powoduje ze mięso będzie bardziej soczyste i przy kości szybciej się dopiecze . Studzimy , solimy . W misce łączymy ze sobą składniki z listy „ciasto”. Cebula dodana do ciasta musi być starta na tarce o drobnych oczkach . Niestety Wasze oczka uronią trochę łez w tym procesie 😉 . Mieszamy aż powstanie dość gęste ciasto , gdyby było zbyt kluchowate , dolejcie więcej wody gazowanej 😉 Do woreczka wsypujemy składniki z listy posypka i energicznie potrząsając, łączymy ze sobą . Oczywiście wlot woreczka musicie zamknąć ,żeby nie udekorować całej kuchni 😉
Następnie udko wkładamy do woreczka z posypką , potrząsamy ,żeby wszystko do niego przylgnęło . Przekładamy do ciasta , zanurzamy i ponownie wrzucamy do woreczka z posypką . Tak postępujemy z każdym kawałkiem . Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu , aż do uzyskania złotej , chrupiącej panierki . Dopieką się w środku bez problemu bo były parzone 😉 . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku , serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub sosami 😉 Smacznego !