„Viti” sałatka z cukinii do słoików , przetwory
Viti , to po chorwacku sznurek i właśnie taka jest ta sałatka , pełna sznurków z cukinii … Pyszna i niesamowita pod każdym względem . Z cukinii bardzo trudno zrobić pyszne przetwory , przepisów jest niewiele , ale ten jest zdecydowanie naj . Polecam szczególnie jeśli w warzywniaku , tak jak ja macie jej naddatek i szkoda zmarnować . Trzeba koniecznie zagospodarować , a zimą z zachwytem ,można otworzyć taki słoiczek z latem zaklętym w sałatce i wypuścić go troszkę na talerz , tak żeby wszystkim zrobiło się cieplej … 😉 Polecam..
składniki na około 3-4 słoiki 300 ml :
- 3 małe cukinie , takie bez dużych komór nasiennych
- 1 główka czosnku
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
zalewa :
- 2 l wody
- 3 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżka soli , płaska
- 2 cebule
- 2 torebki curry ( ja używam Kamis )
- 3 łyżeczki chilli ( jeśli nie lubicie ostrego , to lepiej dać ostrą paprykę lub pominąć 😉 My lubimy ogień 😉 )
Cukinię płuczemy pod zimna woda . Osuszamy papierowym ręcznikiem , skrawamy ostrzynką do warzyw na ładne sznurki . Ostrzynka to fajna rzecz , sprawia że życie jest jeszcze bardziej pokręcone .. , warto zainwestować 😉 Sznurki wkładamy do miski , zalewamy 2 l wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżkami soli i wyciśniętą praską główką czosnku . Tak ma być smrodliwie i czosnkowo , to jeden z arkanów tej surówki 😉 Zostawiamy na noc w nieco chłodniejszym pomieszczeniu . Składniki na zalewę umieszczamy w garnku , cebulę siekamy drobno i doprowadzamy do wrzenia .
Gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Po nocy odcedzamy cukiniowe sznurki ( viti ) od zalewy i wkładamy średnio luźno do słoików . Zalewamy zimną zalewą z cebulką . Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Gotowe , najsmaczniejsza po dwóch tygodniach 😉 Smacznego !
Witam
Jakiej Pani używa ostrzynki do warzyw ?