Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy
Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka 😉 Oczywiście mowa tu o własnoręcznie wykonanej przyprawie . Osobiście , nie wieżę w sklepowe wynalazki , jakoś chemia ,nawet w szkole mnie nie nęciła 😉 Co swoje , to swoje , znane i wiadomo jak wykonane . Prosta i bezpieczna zasada . Poza tym , po co płacić krocie za malutkie torebeczki , kiedy wykonanie własnej przyprawy wcale nie jest drogie . Warzywa z jej składu , zazwyczaj mamy pod ręką , są tanie , krajowe , nie żadne egzotyczne . Parę minut pracy przy krojeniu i mieleniu , to wszystko , czego potrzebujemy , żeby zaopatrzyć się we własnoręcznie wykonane warzywko 😉
Składniki :
- 2 pęczki natki pietruszki – duże
- 2 cebule
- 2 pory ( cały razem z zieloną częścią )
- 6 marchewek
- 5 dużych korzeni pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli
Warzywa kroimy dość cienko , żeby łatwiej schły . Marchewkę , selera i korzeń pietruszki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach , łatwiej się suszą . Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości . Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi , świetnie się rozkrusza jak jest dobrze wysuszona i dodajemy razem z solą do reszty . Mieszamy i warzywko jest gotowe . Smacznego 😉