Wątroba wołowa po azjatycku z cebulką w sosie sojowym
Jestem wielkim zwolennikiem wątróbki , każdej ,a już najbardziej wołowej , gdyż jest mniej gorzka i bardziej zwarta niż inne . Taka wątróbka nie przerażając nikogo , najsmaczniejsza jest lekko krwista ,ale to kwestia gustu i można ją sobie oczywiście wysmażyć bardziej . Sos cebulkowo sojowy ma przyjemnie słodko -słony lekko pikantny nie powtarzalny smak . Przepis jest bardzo prosty i nie wymagający wielkich umiejętności . Pyszne i tanie danie .. 😉
Składniki :
- 1 kg wątroby wołowej
- 3 cebule
- 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego ( lub zwykły plus łyżka -duża cukru)
- szczypta chilli według gustu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia ,sól do smaku
Wątrobę płukamy , oczyszczamy z błon i kroimy wedle upodobania -jeśli ma być krwista to dość grube plastry , jeśli wypieczona to cienkie . Cebulę obieramy , siekamy w piórka i podsmażamy na oleju do miękkości , dolewamy sos sojowy ( jeśli robimy podróbę indonezyjskiego , to najpierw mieszamy go z cukrem 😉 ) , wsypujemy chilli ,czosnek i małą łyżeczkę cukru ( mimo tego co dodaliśmy do podróbki -nie będzie słodkie ) , smażymy chwilkę aż sos zacznie robić się leciutko gęściejszy -odstawiamy . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wątrobę , na dowolny stopień wysmażenia . Na talerzu wylewamy sos z cebulą ,układamy wątrobę , dopiero teraz ją lekko solimy ( posolona przed lub w trakcie pieczenia zrobi się twarda ) i możemy podawać . Jest to naprawdę pyszne danie które docenią amatorzy podrobów . Smacznego i pozdrawiam 😉