Wegetariański schabowy z kabaczka

Wegetariański schabowy z kabaczka

Pewnie większość z Was zna ten przepis , ale zawsze znajdzie się ktoś , kto szukał 😉 . Prosty i pyszny obiadek . Niesamowicie łatwy do zrobienia . Wcale nie trzeba być wegetarianinem, żeby po niego sięgnąć i schrupać , jak wiadomo latem cukinie i kabaczki zasypują nas mnóstwem wspaniałych owoców , które nieraz rosną ciut większe, niż by się nam marzyło , a wtedy mamy doskonały surowiec do naszych kiwanych schabowych 😉 Najsmaczniejsze są odmiany o jasnej białej lub seledynowej skórce , która jest cieniutka jak np. u odmian : Wanda , Zeppelin , Dubaczek . Doskonałe ,  zarówno same jak i dodatek do obiadu . Polecam , pyszne , lekkie danie 😉 

wegetariański schabowy z kabaczka

Składniki :

  • 2 średnie kabaczki 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
  • sól , pieprz do smaku

IMG_4119IMG_4126

Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy , posypujemy czosnkiem . W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jajka widelcem jak do obtaczania kotletów schabowych . Bułkę wysypujemy na talerzyk . Następnie każdy plaster kabaczka obtaczamy w jajku , następnie w bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu .

IMG_4127IMG_4128

Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka utworzy chrupiąca skorupkę . Wykładamy na talerze , posypujemy pieprzem i podajemy na gorąco , gdyż jak wystygną , nie będą już tak przyjemnie chrupiące . Polecam podać z tzatzyki .. pychota 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *