Węgierskie filety z kurczaka, szybki obiad
Czasami potrzebny jest szybki obiad i takie właśnie są węgierskie filety . Bezproblemowe w wykonaniu a do tego bardzo smaczne . Jedynym problemem może być fakt iż nie każdy ma w domu pastę z pieczonej papryki . Ja zawsze robię kilka słoików kiedy papryka jest w najlepszej cenie , a później korzystam z gotowej pasty kiedy tylko zajdzie potrzeba . Filety z kurczaka lubią prawie wszyscy , nawet dzieci przy nich nie grymaszą . Polecam tą wersję , jest szybka ,prosta i bardzo smaczna 😉
Składniki na 3 osoby :
- 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 3 łyżki pasty z pieczonej papryki ( pieczona papryka rozdrobniona blenderem na pastę 😉 )
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól , ostra papryka do smaku
- żółty tarty ser do posypania
Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem ,posypujemy czosnkiem , ostrą papryką , solimy i obficie nacieramy pastą paprykową . Odstawiamy na godzinę . Na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy z obu stron . Jak mięso się zetnie , czyli nie będzie już surowe , smarujemy resztą pasty paprykowej , która pozostała po marynowaniu w misce , posypujemy serem i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę , tylko na tyle żeby ser się rozpuścił . Serwujemy na gorąco . Szybko , prosto , smacznie 😉 Smacznego !
Genialny przepis! 😍
Takie szybkie przepisy są na wagę złota. Pomysł mi się podoba, myślę, że wkrótce wypróbuję 🙂