Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków
Pyszny wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków , to jest jedna z moich ulubionych zup sezonowych . Można oczywiście użyć kurczaka , osobiście robiłam nawet na podsmażanym kuraku , ale ten na kiełbasie ma taki dla mnie najfajniejszy smak 😉 Ogólnie u nas w domu to ja jestem zupożercą , reszta patrzy na moją pasję do zup z politowaniem i przymrużeniem oka . Od czasu do czasu , uda mi się któregoś domownika przekonać do zupy ale zazwyczaj sporadycznie , a szkoda bo zupy są zdrowe i lepiej trawione przez nasz brzuch od większości innych dań . Polecam , lekki , aromatyczny kapuśniak 😉
składniki na garnek 3 l :
- 3 kiełbaski śląskie
- 6-7 malutkich młodych ziemniaków
- 1 mała główka młodej kapusty
- 3 – 4 młode marchewki , średniej wielkości
- 2 cebule
- mały kawałek selera korzeniowego
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Ziemniaki obieramy , najlepiej skrobiąc żeby zostawić jak najwięcej składników odżywczych . Bardzo młode i świeże można zostawić ze skórką , tylko porządnie umytą 😉 Kapustę szatkujemy , marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Selera tniemy w drobne kawałki , a ziemniaki zazwyczaj zostawiam całe lub kroję na połówki 😉 Kiełbasę kroimy na kawałki i na suchej teflonowej patelni wytapiamy nadmiar tłuszczu , smażąc razem z drobno pokrojoną cebulką .
Jak już się wszystko mocno zrumieni przekładamy do garnka, starając się zostawić tłuszcz na patelni . Dodajemy kapustę , zmiażdżony praską czosnek ,selera , marchewkę , ziemniaki , 1,5 – 2 l wody ( w zależności jak gęstą lubicie 😉 ) , doprawiamy solą do smaku i gotujemy . Jak już wszystkie składniki będą miękkie zupa jest gotowa . Serwujemy na gorąco obficie posypaną mielonym czarnym pieprzem i odrobiną natki pietruszki . Odgrzewana jest zawsze tylko lepsza .. 😉 Smacznego !
Już dawno nie obiłam takiej zupki, już mam na nią smaka 🙂