Wielki klops na kanapki – pyszna wędlina
Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale jednak , to nie do końca to samo . Mój wielki klops , to po prostu pyszny , mielony gigant , pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem lub sosem chrzanowym…mniam . Polecam , naprawdę fajna i prosta potrawa na ciepło – wędlinka ,na zimno 😉
Składniki :
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 2 średnie cebule
- sól , pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki , tartej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek , w który wbijamy jajko , dodajemy sól , pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie , go na kanapki 😉 Uformowany kotlet układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia , przecieramy go natłuszczonymi olejem dłońmi i wsuwamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , bez termoobiegu , gdyż może popękać . Po tym czasie jest gotowy , można podać na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki i tak lubię najbardziej 😉 Smacznego !
mozna dodać jajka gotowane do srodka ?
Oczywiście , że można . Ja dodaję jajka , jak piekę na Wielkanoc 😉 Pozdrawiam
Ma Pan wspaniałe przepisy, dziękuję -:)
Sól by się przydała i papryka trochę dla koloru🤗🤗🤗