Wielki klops z prażoną cebulką ..obiadek z dzieciństwa

5/5 - (37 votes)

Wielki klops z prażoną cebulką ..obiadek z dzieciństwa

Taak….wielki klops ..był dla mnie kiedyś prawdziwym klopsem, obiadową tragedią ..masakrą rzeźniczą i mięsną porażką .. 🙁 Aż do czasu, kiedy sama stanęłam przy garach i wtedy okazało się ,że kilka prostych trików zmienia to danie w pyszny obiad , a po wystygnięciu ..to dopiero bomba ! Na kanapeczkach z musztardą lub sosikiem chrzanowym…mniam . Ach życie płynie..człowiek się zmienia , nie ,nie starzeje się tylko mądrzeje i pięknieje , jak wielka klopsa 😉 I tego się trzymajmy , bo stare to my mamy dzieci , ciekawe kto nam takie podłożył , bo przynajmniej moje, były małe jak je dostałam w szpitalu, a te nie wiem skąd się wzięły  …  😉

DSC_9292 (640x426)

Skład ( porcja na 4 osoby -bez szału , lub na 2 osoby i na drugi dzień na kanapeczki )

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej                                                                                        1 jajko                                                                                                                                                           1 łyżka prażonej cebulki  , dwie malutkie  szalotki                                                                                  1 łyżeczka cząbru suszonego lub świeżego                                                                                            mąka do obtoczenia , sól, pieprz  do smaku  , olej do smarowania blaszki                                     kilka suszonych grzybów do sosu                                                                                                             1 kostka pieczeniowa , łyżeczka mąki rozpuszczonej w wodzie (100ml)

DSC_9279 (640x426)

Mięso mielone wykładamy do miski , dodajemy jajko ,cząber, prażoną cebulkę , świeżą szalotkę ścieramy na drobniutkiej tarce i również dodajemy , sól , pieprz  . Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką jednolitą masę , a następnie formujemy dużego klopsa ( jak na zdjęciu )

DSC_9280 (640x426)



i obtaczamy w mące . Układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia . Pieczemy w piekarniku nastawionym na 160 C przez około 30-40 minut . Po upieczeniu zdejmujemy mięso z blaszki , żeby odpoczęło przed krojeniem . Na blaszkę po pieczeniu wlewamy 2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową , razem z suszonymi grzybami, gotujemy około 10-15 minut  , zagęszczamy mąką rozrobioną z woda i doprawiamy pieprzem -sos do pieczeni jest już gotowy 😉 Podajemy z czym kto lubi ,ja proponuje ziemniaczki i tarte buraczki ..  🙂

DSC_9288 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Wielki klops z prażoną cebulką ..obiadek z dzieciństwa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *