Wieprzowina duszona w sosie własnym, tradycyjny polski obiad

5/5 - (45 votes)

Wieprzowina w sosie własnym, tradycyjny polski obiad

Wieprzowina w sosie własnym towarzyszyła mi przez całe dzieciństwo z ziemniakami i buraczkami, grzybkami, korniszonami czy sałatką z zielonych pomidorów. Mało istotne było jaki kawałek blondyny lądował w brytfance, zawsze przyrządzano go tak samo i smakowało tak samo.. Pewnie macie takie same wspomnienia, ale fakt.. było magicznie .. mimo prostoty a może dzięki niej 😉 Choć osobiście preferuję żeberka ekstra mięsne, karczek, a nade wszystko łopatkę , to szynka i inne chudsze części tez się nadają 😉 To obiad dla każdego, Ci którzy nie lubią tłuszczu mogą użyć schabu i szynki, a Ci co tak jak ja, cenią sobie smak tłuszczyku i jego przewodnictwo aromatów, niech się skupią na średnio-tłustej łopatce 😉 Polecam, bardzo proste w wykonaniu, nadaje się na obiad, ale także świetnie pasteryzuje się w słoikach, służąc pomocnym talerzem w dobie kryzysu czasowego lub lockdawnoego 😉 Zdrowe bo domowe i tego się trzymajmy .. póki siłownie zamknięte.. 😉

składniki na około 4 osoby:

  • 0,6 kg łopatki wieprzowej ( lub innej lubianej części blondyny, żeberka, szynka, schab, karkówka czy mostek.. 😉 )
  • 2 łyżki smalcu
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 litr bulionu na kościach wieprzowych lub bulion z kostki na żeberkach- gotowiec 😉

Mięso pokrój w dowolne kawałki, byle duże, zmieszaj z mąką pszenną tak, żeby się nią pokryło ale bez przesady nie musi być dokładnie i obficie 😉 W brytfance lub innym naczyniu w którym będziesz dusił mięso, rozgrzej smalec i obsmaż na nim wieprzowinę na mocno, brązowy kolor. Taki trik decyduje o jakości sosu, jeśli obsmażysz na blado, sos tez wypadnie blado bez wyrazu i smaku. Zdecydowanie lepiej mocniej, niż słabiej 😉  Po tej czynności zalej mięso 1 litrem bulionu lub rosołu z kostki.



Dodaj, poszatkowaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty praską czosnek, sól do smaku. Duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, kontrolując, żeby sos nie odparował całkowicie, około 1 godziny. Sos powinien sam się zagęścić po odparowaniu, dzięki obtoczeniu mięsa w mące w pierwszym etapie. Po tym czasie dopraw pieprzem do smaku i serwuj z ziemniakami, buraczkami lub grzybkami z marynaty.. Banalnie proste, niebanalnie smacznie, idealnie zimowe danie 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Wieprzowina duszona w sosie własnym, tradycyjny polski obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *