Wiosenny ryż z patelni
Wiosenny ryż , to taka śliczna , apetyczna i doskonała w smaku potrawa , która do tego jest banalnie prosta . Tu nie ma co schrzanić , to zawsze wychodzi idealnie . Polecam na upały jako dodatek do mięs lub samodzielne danie 😉
Składniki :
- 1 szklanka ryżu ( surowego )
- 1 opakowanie mrożonych warzyw ( mix kalafiora , brokuła i marchewki )
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4-5 pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 6 szt kostki bulionowe warzywne
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 3 kostek bulionowych lub na bulionie jeśli mamy akurat pod ręka własny 😉 Ryż musi być ugotowany na sypko , ja nie mam na to patentu , po prostu co chwilę sprawdzam , a po zlaniu wody , przelewam na sitku ( gęstym ) zimną wodą jak makaron -wychodzi idealnie sypki 😉 Następne 3 kostki zużywamy do ugotowania warzyw i groszku , lekko al dente , tak żeby nie rozgotować .
Gorące warzywa zlewamy do sitka z ryżem , na cedzak . Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy pieczarki ( wrzućcie pokrojone i nie mieszajcie , dopóki się nie przypieką , inaczej puszczą wodę i się uduszą zamiast smażyć ) . Następnie dorzucamy ryż z warzywami ,kukurydzę, sól , pieprz do smaku , czosnek , mieszamy i smażymy chwilę , co jakiś czas mieszając ,żeby nie przywierało do patelni . Po około 6-7 minutach , wyłączamy gaz , dodajemy posiekaną natkę i możemy serwować w dowolny sposób z dodatkami lub bez . Smacznego 😉