Wiosenny ryż z patelni

5/5 - (5 votes)

Wiosenny ryż z patelni

Wiosenny ryż , to taka śliczna , apetyczna i doskonała w smaku potrawa , która do tego jest banalnie prosta . Tu nie ma co schrzanić , to zawsze wychodzi idealnie  . Polecam na upały jako dodatek do mięs lub samodzielne danie 😉 

Składniki :

  • 1 szklanka ryżu ( surowego )
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw ( mix kalafiora , brokuła i marchewki )
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4-5 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 szt  kostki bulionowe warzywne
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól , pieprz do smaku





Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 3 kostek bulionowych lub na bulionie jeśli mamy akurat pod ręka własny 😉  Ryż musi być ugotowany na sypko , ja nie mam na to patentu , po prostu co chwilę sprawdzam , a po zlaniu wody , przelewam na sitku ( gęstym ) zimną wodą jak makaron -wychodzi idealnie sypki 😉  Następne 3 kostki zużywamy do ugotowania warzyw i groszku , lekko al dente , tak żeby nie rozgotować .

Gorące warzywa zlewamy do sitka z ryżem , na cedzak . Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy pieczarki ( wrzućcie pokrojone i nie mieszajcie , dopóki się nie przypieką , inaczej puszczą wodę i się uduszą zamiast smażyć ) . Następnie dorzucamy ryż z warzywami ,kukurydzę, sól , pieprz do smaku , czosnek , mieszamy i smażymy chwilę , co jakiś czas mieszając ,żeby nie przywierało do patelni . Po około 6-7 minutach , wyłączamy gaz , dodajemy posiekaną natkę i możemy serwować w dowolny sposób z dodatkami lub bez  . Smacznego 😉

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *