Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka
Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem 😉 W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej lub nawet bardziej 😉 Prosta szybka i z uwagi na krótka obróbkę termiczną zdrowa .
Składniki :
- 1 mała kapusta włoska lub 1/2 średniej główki
- 8-9 pieczarek średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- kilka kropli oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
- sól do smaku
Pieczarki kroimy na plastry . Kapustę siekamy drobno . Na rozgrzanej patelni o głębokich brzegach wkrapiamy odrobinę oleju i wrzucamy wyciśnięty praską czosnek , króciutko rumienimy ( naprawdę , dosłownie sekundkę , bo jak się przypali będzie gorzki ) , do rzucamy pieczarki , podsmażamy . Na koniec wkładamy kapustę ( partiami , żeby łatwiej było mieszać ) i mieszając smażymy . Wszystko na dużym ogniu żeby się smażyło , a nie dusiło . W trakcie smażenia solimy , dodajemy miód, masło i pieprz . Po dosłownie 10 minutach kapusta powinna być już miękka , ale nie rozgotowana . Gotowe , najważniejsze ,żeby nie trzymać jej zbyt długo bo wyjdzie nam bigos 😉