Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka

Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka

Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem 😉 W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej lub nawet bardziej 😉 Prosta szybka i z uwagi na krótka obróbkę termiczną zdrowa .

włoska kapusta z pieczarkami

Składniki :

  • 1 mała kapusta włoska lub 1/2 średniej główki
  • 8-9 pieczarek średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • kilka kropli oleju rzepakowego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku

IMG_6096

Pieczarki kroimy na plastry . Kapustę siekamy drobno . Na rozgrzanej patelni o głębokich brzegach wkrapiamy odrobinę oleju i wrzucamy wyciśnięty praską czosnek , króciutko rumienimy ( naprawdę , dosłownie sekundkę , bo jak się przypali będzie gorzki ) , do rzucamy pieczarki , podsmażamy . Na koniec wkładamy kapustę ( partiami , żeby łatwiej było mieszać ) i mieszając smażymy . Wszystko na dużym ogniu żeby się smażyło , a nie dusiło . W trakcie smażenia solimy , dodajemy miód, masło  i pieprz . Po dosłownie 10 minutach kapusta powinna być już miękka , ale nie rozgotowana . Gotowe , najważniejsze ,żeby nie trzymać jej zbyt długo bo wyjdzie nam bigos 😉

IMG_6098

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *