Włoska przyprawa do mięs własnego wyrobu
To już kolejna pozycja z serii domowe przyprawy i jak każda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych dodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz 😉
Składniki :
- 4 duże papryki grubościenne – najlepiej dwie czerwone , dwie zielona
- 1 marchewka
- 2 papryczki chilli ( lub inną ostrą paprykę , którą mamy świeżą )
- 2 pory średniej wielkości lub jeden duży, razem z zieloną częścią
- 3 korzenie pietruszki
- 4 pędy selera naciowego
- 1 główka czosnku – duża
- pęczek świeżego oregano
- 6-7 gałązek tymianku
- 4 pędy bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka soli
Wszystkie warzywa obieramy , czyścimy i kroimy . Układamy na sitkach suszarki , na przemian z ziołami , lub osobno , jak kto woli . Można też suszyć nad kaloryferem , kominkiem , czy w piekarniku . Suszymy na tzw. pieprz , czyli aż po ściśnięciu palcami zaczną się kruszyć . Warzywa rozdrabniamy młynkiem do kawy , nie całkowicie , raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy sól , mieszamy , przekładamy do suchych , szczelnych słoików . Gotowe , teraz filecik z kurczaka , kilka kropli oliwy , nasza przyprawa i na grilla lub na patelnię ..mniam 😉