Zapiekanka z brukselki – prosta , zdrowa
Zapiekanka z brukselki , zapewne wywoła u niektórych gęsią skórkę , to warzywo ma sporo przeciwników , jeśli chodzi o smak ,ale ja i moja rodzina do nich nie należymy . Brukselka to zdrowe i pyszne warzywo jeśli przyrządzi się je umiejętnie jest też mniej kaloryczna od pozostałych . Przepis o tyle dobry ,że na drugi dzień , zapiekankę , możemy pokroić i odgrzać na masełku , podsmażając na złoty kolor , jest wtedy jeszcze smaczniejsza .
Składniki na 6 średnich kokilek :
- 1 kg świeżej brukselki ( mrożona się rozpada )
- 1 płaska łyżka cukru ( do gotowania brukselki , pozbawi ją goryczki )
- 5 jajek
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- kawałek wędzonego boczku ( około 150 g )
- sól , pieprz do smaku , szczypta czosnku granulowanego i Vegety
- twardy żółty ser do posypania
W garnku zagotowujemy wodę , do bulgoczącej wrzucamy brukselkę ( wtedy zachowa śliczny intensywnie zielony kolor po ugotowaniu ) , dokładamy cukier , solimy i dodajemy 2-3 łyżeczki Vegety . Gotujemy brukselkę do miękkości , odcedzamy z wody i układamy w kokilkach ( jak na zdjęciu ) .
Boczek roimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ( bez tłuszczu , powinien wytopić się z boczku ) , przekładamy na brukselkę . Jajka wybijamy do miski , dodajemy jogurt grecki , sól , pieprz i roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę . Masą jajeczną zalewamy kokilki z brukselką i wstawiamy do piekarnika na 160 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż zapiekanki zwiększą swoja objętość ( troszkę urosną ) i zaczną się złocić na brzegach . Wyłączamy , posypujemy startym na drobnych oczkach serem i gotowe 😉 Super zamiast ziemniaków do obiadu z mięskiem lub jako samodzielny wegetariański posiłek . Smacznego !