Ziemniaczane krokieciki z groszkiem, wege obiad
Pyszne i łatwe w wykonaniu ziemniaczane krokieciki z groszkiem. Wspaniały obiad dla wegetarian lub pyszny dodatek do mięs dla mięsożerców takich jak my 😉 Kulki, kula się szybko i można do nich zużyć resztki ziemniaków lub puree z dnia poprzedniego. Fajnie smakują także na zimno. Moje chłopaki często podjadają je jeszcze wieczorem z jakimś dipem, zamiast chipsów. Taka zdrowsza alternatywa przekąski dla dzieciaków 😉
składniki na około 20-30 kulek w zależności od wielkości :
- 0,6 kg gotowanych ziemniaków
- 0,5 szklanki mrożonego groszku z marchewką
- mała kostka twarogu (200g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki przeciśnij przez praskę dwukrotnie razem z twarogiem. Groszek z marchewka wysyp na sitko i przelej wrzątkiem, żeby się lekko rozdzielił ale nie rozmroził. Wtedy przy mieszaniu składników nie rozpadnie się. Przełóż wszystko do miski i dodaj roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kulki i obtaczaj dwukrotnie w bułce tartej. Im mniejsze kulki tym smaczniejsze. Optymalne to takie, ciut mniejsze od piłeczki do ping-ponga 😉 Smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Krokieciki serwuj na gorąco lub na zimno z dipem czosnkowym lub sosem tzatziki 😉 Smacznego!