„Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią

5/5 - (27 votes)

„Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią

Surówki to u moich chłopaków ciężki temat. Nie zawsze dobrze wchodzą, zdecydowanie są zwolennikami gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw 😉 Tak więc żeby zechcieli uraczyć się surówką do obiadu muszę się nieźle nagimnastykować . Surówka „Mandaryńska” z czerwonej kapusty i dyni jest jedną z niewielu które dość chętnie zjadają. Jej smak jest nietypowy, nieco azjatycki. Świetnie w tej wersji pasuje do pieczonej kaczki czy kurczaka. A jeśli podasz ją z plackami mandaryńskimi to już pełen odlot 😉  Lekko korzenna, delikatnie kwaskowata. Pyszna i bardzo prosta.

składniki:

  • 1/2 średniej główki czerwonej kapusty
  • kawałek dyni o wyrazistym smaku ( Hokkaido lub Butternut), wielkość około 10 x10cm
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 małej czerwonej, słodkiej papryki
  • sok z jednej limonki (ewentualnie z cytryny ale smak już będzie inny)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałka muszkatołowa )
  • chili, sól do smaku
  • 2 łyżki majonezu-gęstego




Kapustę, paprykę i cebulę, poszatkuj drobno na mandolinie do warzyw lub pokrój nożem. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jak marchewkę). Wymieszaj, lekko wygniatając ręką, tak żeby warzywa puściły sok. Następnie dodaj brązowy cukier sok z limonki, przyprawę 5 smaków, chili, sól do smaku, majonez. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Ponownie wymieszaj. Serwuj jako przystawkę lub dodatek do dań głównych. Polecam do pieczonej kaczki 😉 Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.