Ziemniaczane kulki z pieczarkami
Kuchnia wegetariańska , od czasu do czasu gości na naszym stole . Oczywiście nie z uwag na fakt ,że zmieniliśmy upodobania . Absolutnie nadal jesteśmy mięsożerną rodzinką . Jednak ja wyznaję zasadę , że trzeba mieć szerokie horyzonty kulinarne i spróbować wszystkiego . No i warto czasami urozmaicić jadłospis , a ciekawe bezmięsne dodatki są pyszną odmianą lub uzupełnieniem posiłków 😉 Kule z pieczarkowym farszem są po prostu niezwykle smaczne . Łatwo je przygotować i doskonale sprawdzą się jako danie główne lub przystawka , nawet do steku 😉 Polecam , zamiast tradycyjnych ziemniaków .
Składniki na 4 osoby :
- 2 szklanki gotowanych , wyciśniętych praską ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kartoflanki
- 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego
- sól do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
farsz :
- 9-10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka klarowanego masła do smażenia
- sól , pieprz do smaku
Pieczarki drobno siekamy . Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki ,drobniutko . Czosnek wyciskamy praską . Wszystko podsmażamy na maśle , razem z miodem , gałką i solą . Jak już wszystko zmięknie i się zrumieni , przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt .
Całość wyrabiamy na gładkie , nieco kleiste ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta , lekko rozpłaszczamy i kładziemy na niej łyżeczkę farszu z pieczarek . Formujemy kulki , obtaczając każda w bułce tartej . Ciasto nie będzie się tak dotkliwie lepić, jeśli ręce przetrzecie oliwą przed formowaniem . Uformowane kule schładzamy w lodówce przez godzinkę , żeby się utwardziły . Smażymy na rozgrzanym , głębokim oleju . Jak nabiorą złocistej barwy , wykładamy na papierowy ręcznik ,żeby się pozbyć nadmiaru tłuszczu . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , czy sosami . Smacznego !