Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Ziemniaki zapiekane w śmietanie , ten przepis na pewno nie jest najzdrowszy ani odchudzający , ale z cała pewnością jest przepyszny . Raz na jakiś czas trzeba sobie odpuścić , bo jak przesadzimy, można pęknąć jak balon w którym zbierze się za dużo powietrza 😉 Tak więc dziś sobie odpuściłam i zrobiłam te pyszne ziemniaczki 😉 Uwierzcie na słowo że są obłędne lub spróbujcie je zrobić i sprawdźcie sami 😉
składniki na około 4 osoby :
- 6 średnich ziemniaków
- 2 małe cebule
- 300 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 30 %
- 2 łyżeczki ,granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól , pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm . Gotujemy w osolonej wodzie , aż zrobią się miękkie ale jeszcze nie do końca dogotowane . Śmietanę mieszamy z gałką muszkatołową, czosnkiem , cukrem , solą i pieprzem do smaku . Cebulę siekamy najdrobniej jak to tylko możliwe . Ziemniaki układamy warstwowo w formie do pieczenia , każdą warstwę przesypując cebulą . Całość zalewamy śmietanowym miksem . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 C , przez około 1,5 godziny . Wierzch można lekko przysłonić jeśli zbytnio się przypieka 😉 Serwujemy na gorąco . Smacznego !