Ziemniaki zasmażane z kurkami, pyszny obiad
Ziemniaki smażone z patelni zna praktycznie każdy. Wiadomo że są pyszne i dość szybkie. Jednak okazuje się , że wystarczy włączyć nieco twórczej inwencji 😉 Wrzucając różne cósie i wychodzi niebiański posiłek 😉 Przepis powstał trochę z nudów i trochę z lenistwa. Nawet trudno to w zasadzie nazwać przepisem.. ale smakuje wybornie. I tu już nie trudno sobie wyobrazić że nie ma lepszej kombinacji niż smażone ziemniaczki, kurki, wędzonka i odrobina przypraw.. mniam 😉
składniki na 3 osoby:
- kurki, dowolna ilość, wiadomo nie zawsze „bór darzy ” 😉 Oczywiście im więcej tym lepiej ale najlepiej wychodzi pół na pół z ziemniakami. Można też uzupełnić innymi grzybami 😉
- ziemniaki, tu użyłam około 6 sztuk, dość dużych ale nie gigantycznych
- kawałek wędzonej słoniny lub boczku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (najlepiej jednak użyć świeżego, jeśli masz 😉 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- troczę mniej niż 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz do smaku
Kurki oczyść. podsmaż na maśle z łyżką miodu do czasu aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij z patelni odstaw na bok. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Mniej więcej 1cm na 1cm. Wędzoną słoninę drobno posiekaj i wytop na patelni.
Dorzuć ziemniaki i smaż, co jakiś czas mieszając, aż staną się miękkie. Dopraw przyprawami z listy oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj kurki, smaż jeszcze chwilkę do momentu aż się podgrzeją. Serwuj na gorąco. Idealne jako samodzielne danie lub jako ciepła przystawka. Smacznego!