Ziemniaki zasmażane z kurkami, pyszny obiad

5/5 - (2 votes)

Ziemniaki zasmażane z kurkami, pyszny obiad

Ziemniaki smażone z patelni zna praktycznie każdy. Wiadomo że są pyszne i dość szybkie. Jednak okazuje się , że wystarczy włączyć nieco twórczej inwencji 😉 Wrzucając różne cósie i wychodzi niebiański posiłek 😉 Przepis powstał trochę z nudów i trochę z lenistwa. Nawet trudno to w zasadzie nazwać przepisem.. ale smakuje wybornie. I tu już nie trudno sobie wyobrazić że nie ma lepszej kombinacji niż smażone ziemniaczki, kurki, wędzonka i odrobina przypraw.. mniam 😉

składniki na 3 osoby:

  • kurki, dowolna ilość, wiadomo nie zawsze „bór darzy ” 😉 Oczywiście im więcej tym lepiej ale najlepiej wychodzi pół na pół z ziemniakami. Można też uzupełnić innymi grzybami 😉
  • ziemniaki, tu użyłam około 6 sztuk, dość dużych ale nie gigantycznych
  • kawałek wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (najlepiej jednak użyć świeżego, jeśli masz 😉 )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • troczę mniej niż 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz do smaku



Kurki oczyść. podsmaż na maśle z łyżką miodu do czasu aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij z patelni odstaw na bok. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Mniej więcej 1cm na 1cm.  Wędzoną słoninę drobno posiekaj i wytop na patelni.

Dorzuć ziemniaki i smaż, co jakiś czas mieszając, aż staną się miękkie. Dopraw przyprawami z listy oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj kurki, smaż jeszcze chwilkę do momentu aż się podgrzeją. Serwuj na gorąco. Idealne jako samodzielne danie lub jako ciepła przystawka. Smacznego!

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *