Złociste ziemniaczane dukaty

Rate this post

Złociste ziemniaczane dukaty 

Dukaty to kolejny przepis na pieczone ziemniaczki , tym razem są to plastry małych ziemniaków oprószone przyprawami . Smażone w głębokim oleju , złocisty kolor , są chrupiące i pyszne .Takie frytki o ciekawym kształcie , które troszkę przełamują monotonność dnia codziennego 😉 

złociste ziemniaczane dukaty

Składniki ;

  • 3 ziemniaki -małe
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 mielonej kolendry
  • 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku

DSC_9483 (640x426)DSC_9482 (640x426)

Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem , nie obieramy ze skórki ( chyba ,że ktoś bardzo nie lubi , lub ma paskudne ziemniaki 😉 ) , kroimy w cienkie plastry – dukaty  , takie 0,5 cm . Wkładamy do zimnej wody . Przyprawy mieszamy w miseczce razem , aż utworzą gotową mieszankę , będzie jej dużo , ale można zostawić na następne razy 😉  Ziemniaki odcedzamy z wody , osuszamy ,  papierowym ręcznikiem i posypujemy dukaty  naszą mieszanką przypraw . W głębokiej patelni rozgrzewamy olej ( dość dużo ,tak żeby ziemniaki pływały-jak do frytek ) , jak będzie skwierczał po włożeniu plastra , wtedy wkładamy ziemniaki i smażymy na złoty kolor ( jak frytki ) odławiamy cedzakiem , układamy na papierowym ręczniku , żeby odpił się nadmiar tłuszczu . Posypujemy solą i pieprzem . Można podawać . Świetny dodatek do wszelkich dań obiadowych lub samodzielna kolacja 😉

DSC_9493 (640x426)DSC_9494 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *