” Złota jesień ” sałatka z majonezem
Sałatka złota jesień , jest doskonała na chłodniejsze dni . Zawiera w składzie wszystkie dobra , tej pory roku . Tradycyjnie kiszone ogórki , kukurydzę , ziemniaki no i oczywiście kiełbaskę śląską jako mięsna , treściwa wkładka.. Spora ilość świeżego czosnku i cebulki , czyni ją pro zdrowotną i broni nas przed przeziębieniem .Tak ja lubię jesienią bardziej konkretne posiłki . Kiełbasa pasuje mi właśnie najbardziej o tej porze roku , tak jak gulasze i fasola 😉 Moje dzieciaki od sałatek raczej stronią , choć jak wyczają że jakieś mięsne dodatki są to i się skuszą . Choćby to była poczciwa śląska 😉 Koniecznie trzeba ją przygotować dzień wcześniej , żeby składniki się mocno przegryzły .
Składniki :
- 4 – 5 ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 jabłko
- 2-3 kiszone ogórki
- mała puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 małe kiełbaski śląskie
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach , studzimy i obieramy . Kroimy drobniutko . Kukurydzę odcedzamy z zalewy i razem z drobno pokrojonym ogórkiem , zostawiamy na sitku na godzinę ,żeby dobrze się osuszyły . Inaczej sałatka będzie nieprzyjemnie ” pływać ” . Jabłko obieramy i drobno, posiekane ,mieszamy z ogórkiem i kukurydzą . Kwas z ogórków zapobiegnie brązowieniu owoców . Czosnek wyciskamy praską , cebulę kroimy najdrobniej ze wszystkich składników . Kiełbasę kroimy mniej więcej tak samo jak marchew i ziemniaki . Wszystko wkładamy do miski , dodajemy majonez, musztardę , sól,pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby składniki się połączyły . Podajemy schłodzoną . Smacznego 😉