Złota zupa z żołądków drobiowych
Po okresie świąt i wolnego , zawsze czujemy przesyt … Dobrym sposobem jest wtedy gotowanie zupy , im lżejsza , im cieńsza , tym lepsza i smaczniejsza 😉 Zupa podrobowa na żołądkach , to pyszna i lekka propozycja na początek tygodnia , a do tego prosta i szybka w wykonaniu . Choć nie wszyscy lubią podroby , to akurat nasza rodzinka jest ich dużym zwolennikiem , pod warunkiem że nie jest to wątróbka i , że nie są serwowane dzień , po dniu 😉 Smaczna , aromatyczna i na pewno nietypowa zupa 😉
Składniki :
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki lub pasternaku
- 1 por – tylko biała część
- 1 łyżka Vegety
- 1 płaska łyżeczka curry
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- sól , pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kawałki . Żołądki płukamy i oczyszczamy ze wszystkich farfocli , błon i tłuszczyków . W garnku rozgrzewamy masło i wsypujemy warzywa, curry , podsmażamy , dodajemy żołądki , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , pilnując ,żeby się nie przypalały ( możemy ewentualnie dodać szklankę wody ) . Jak warzywa i żołądki , zrobią się miękkie , wyciągamy widelcem wszystkie żołądki , po czym warzywa miksujemy na gładką masę , dolewamy 1 l wody ( jeśli jest jeszcze zbyt gęsta , to dolewamy więcej , aż do uzyskania lubianej konsystencji ) , wrzucamy ponownie żołądki , doprawiamy Vegetą , solą , pieprzem i gotujemy na małym ogniu często mieszając około 10 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz , dolewamy śmietankę , mieszamy i podajemy posypaną szczypiorem . Pychota , polecam 😉