Zupa drobiowa z boczniakami pycha obiad

5/5 - (1 vote)

Zupa drobiowa z boczniakami pycha obiad

Zimą lubię w domu uprawiać różne grzyby jadalne. Najlepiej jednak udają się o tej porze roku enoki, shitake i boczniaki. Z tych ostatnich właśnie jest dzisiejsza zupa. Zupa drobiowa z boczniakami, to przepis, który zrodziła potrzeba chwili. Głodne pingwiny, wciągnęły zawartość lodówki, pomijając co mniej atrakcyjne z ich punktu widzenia kąski 😉 Tak więc wygarnęłam co zostało po ataku. Docięłam świeżych boczniaków, które właśnie dojrzały na balocie w piwnicy… I powstała pyszna, gorąca zupa, która nie ma sobie równych 😉 Polecam, warto ugotować, nawet jeśli musisz kupić boczniaki w sklepie. Pachnąca, syta i mega smaczna !

składniki na 4 osoby:

baza:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 5-6 kapeluszy boczniaków, średniej wielkości
  • 1 kawałek, białej części pora (tak około 10cm)
  • kawałek selera korzeniowego (mniej więcej w takiej ilości jak pora ;))
  • 1 mała marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (można pominąć ;))
  • 1 łyżka masła

przyprawy:

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta (na końcu noża), mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny do smaku
dodatkowo do podania:
  • śmietana 30%
  • prażona cebulka



Na maśle mocno obsmaż ćwiartki z kurczaka. Tak, żeby skórka na nich się zrumieniła. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą, lekko posól. Gotuj do miękkości. Odłów z wywaru, obierz z kości i skóry. Mięso pozostaw na talerzyku, dodasz je pod koniec gotowania 😉 Selera, pora, ziemniaki i marchewkę, obierz i pokrój w dowolne kawałki. Dodaj do wywaru po gotowaniu ćwiartek z kurczaka. Cebulę podsmaż na maśle na złocisty kolor i także dodaj do pozostałych składników. Wsyp czosnek, gałkę muszkatołową. Gotuj do miękkości.

Około 30-40 minut. Wyłącz gaz zmiksuj zupę blenderem. Na maśle podsmaż pocięte boczniaki i dodaj do zupy, razem z mięsem z kurczaka. Zupa powinna być średnio-gęsta, nieco bardziej płynna niż zupy krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zagotuj. Zupa powinna gotować się jeszcze około 10 minut od zagotowania. Po tym czasie wyłącz gaz, dodaj śmietanę i możesz serwować 😉 Najlepiej smakuje, podana z kleksikiem śmietanki i posypką z prażonej cebulki 😉  Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *