Kurczak duszony w sosie pieczarkowym

Kurczak duszony w sosie pieczarkowym

Kurczak duszony w delikatnym sosie pieczarkowym to bardzo proste danie. Nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych. Zawsze się udaje i świetnie smakuje. Oczywiście jeśli lubisz kurczaka i pieczarki 😉 Potrawa, którą możesz spokojnie przygotować dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia, jeśli zachodzi taka potrzeba lub wymusza to na tobie twój tryb życia 😉 Pierwotnie zamiast „przygotować” chciałam napisać „udusić dzień wcześniej” ale jakoś tak brutalnie zabrzmiało to „duszenie kurczaka”. Jak bym kazała Ci złapać go za gardło lub udusić poduszką.. brr.., znacznie lepiej brzmi „przygotuj”, zdecydowanie tak mniej kryminalnie w wydźwięku. Znowu trochę odjechałam od tematu 😉   Więc pozostaje mi tylko dodać, że taki kurak jest doskonały do ziemniaków, kaszy, ryżu a nawet makaronu. Polecam, uczciwe szybkie danie .

składniki na 4 osoby:

  • 1 kurczak około 1,2 kg lub 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 9-10 średnich pieczarek brązowych ( białe też mogą być )
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 200 ml bulionu drobiowego lub w ostateczności wodę z kostką bulionową
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki masła
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( dosłownie, porcja na czubku noża)
  • sól, pieprz do smaku

Kurczaka myjemy, kąpiemy i szorujemy w zimnej wodzie, mając nadzieję, że nie otrzeźwieje i nie zwieje 😉  Dzielimy na kawałki i każdy nacieramy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy na złoty kolor na jednej łyżce masła. Przekładamy do rondelka w którym będzie się dusił (no wiem brzmi barbarzyńsko to „duszenie” 😉 ). Zasypujemy siekaną drobno cebulą, dodajemy bulion. Pieczarki kroimy na plastry jeśli są małe i podsmażamy na złoty kolor razem z dodatkiem gałki muszkatołowej i sola do smaku, na pozostałej łyżce masła.



To bardzo ważny element, nie możesz dopuścić by pieczarek było zbyt dużo na patelni bo zaczną się dusić, zamiast smażyć, a to wpłynie na smak sosu. Tak więc pieczarki smaż małymi partiami, staraj się podczas smażenia zbyt często ich nie mieszać, a wszystko będzie ok. ;). Zrumienione pieczarki dosyp do reszty składników, nakryj pokrywką i duś na wolnym ogniu do miękkości. Sos zagęści samoczynnie jeśli użyłeś kremówki 30 % , jeśli jednak użyłeś chudszej śmietany może zajść konieczność dogęszczenia go mąką. Danie serwuj tego samego dnia lub następnego, doprawione pieprzem do smaku, koniecznie na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!

 

2 thoughts on “Kurczak duszony w sosie pieczarkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *