Zupa grzybowa z selerem naciowym i łazankami

5/5 - (4 votes)

Zupa grzybowa z selerem naciowym i łazankami

W tym miesiącu na blogu mocno grzybowo. Dokładnie tak samo jak w lesie 😉 Skoro jest dużo grzybów to i przepisów na nie jest sporo. Wiadomo jedno to pozbierać inne przerobić . Coś sensownego z tymi darami trzeba przecież zrobić 😉 Do rzeczy jednak. Ten przepis na zupę grzybową jest nieco inny od wcześniej zamieszczanych. Obecnie zdetronizował wszystkie pozostałe. Niekwestionowany nr1 z listy zupy jesienne i zupy grzybowe 😉 Zapraszam do zapoznania się z magią tego prostego przepisu 😉 Dobry tez dla wegetarian bo bez mięsnych akcentów 😉

składniki:

  • około 3 garści różnych grzybów leśnych (najlepiej jednak koźlarz, podgrzybek, prawdziwek 😉
  • 1 mała marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • garść łazanek (surowych nie ugotowanych)
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • masło do smażenia (porządna łyżka 😉 )
  • dodatkowo:
  • natka pietruszki do podania



Grzyby oczyść, pokrój. Możesz obgotować. Ja tego nie robię gdyż zanim się usmażą ugotują się w wodzie, którą puszczą na patelni 😉 Cebulkę i czosnek posiekaj. Podsmaż na maśle. Jak cebulka się zrumieni dorzuć grzyby i smaż aż zaczną się robić lekko złote. Cała woda z patelni musi odparować 😉 Przełóż do garnka. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i seler naciowy.

Zalej około 2 l itrami wody. Gotuj przez jakieś 30 minut. Wsyp łazanki. Następnie dopraw solą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 10 minut do czasu aż łazanki zrobią się miękkie. Zabiel śmietaną. Serwuj na gorąco oprószoną delikatnie natką pietruszki. Zupa grzybowa z łazankami to pyszny, aromatyczny posiłek na koniec każdego dnia 😉 Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *