Zupa Kharcho (Charczo) gruziński przysmak

5/5 - (2 votes)

Zupa Kharcho (Charczo) gruziński przysmak

Zupa Kharcho to pyszna miska pełna wołowinki, pomidorów i ryżu. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Jedno z najbardziej zagnanych tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej. Przepis ten pochodzi z regionu Megrelii (Samegrelo). Oczywiście jest parę wersji tej samej zupy jak to bywa z tradycyjnymi potrawami 😉 Niesamowita kompozycja smaków i tekstur. Jest to obecnie nasz numer jeden wśród zup 😉

skład:

  • 0,4 kg wołowiny gulaszowej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 8 szklanek bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

dodatkowo:

  • smalec lub tłuszcz wołowy do smażenia




Wołowinę gulaszową pokrój w drobne kawałeczki. Usmaż na mocno złoty kolor i przełóż do garnka. Cebulę posiekaj i również usmaż na złoto na patelni. Dodaj do garnka z mięsem. Wlej bulion. Dopraw kolendrą, liśćmi laurowymi, wędzoną papryką, wyciśniętym praską czosnkiem i solą do smaku. Gotuj około 30-40 minut.

Po tym czasie dołóż do garnka pokrojonego selera, pomidory z puszki, sok z cytryny i ryż. Gotuj do czasu aż ryż będzie miękki. Na koniec wsyp pokrojone natki pietruszki i koperku. Dopraw pieprzem. Zdejmij zupę  Kharcho z gazu i podawaj na gorąco ;). Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *