Zupa Kharcho (Charczo) gruziński przysmak
Zupa Kharcho to pyszna miska pełna wołowinki, pomidorów i ryżu. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Jedno z najbardziej zagnanych tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej. Przepis ten pochodzi z regionu Megrelii (Samegrelo). Oczywiście jest parę wersji tej samej zupy jak to bywa z tradycyjnymi potrawami 😉 Niesamowita kompozycja smaków i tekstur. Jest to obecnie nasz numer jeden wśród zup 😉
skład:
- 0,4 kg wołowiny gulaszowej
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 8 szklanek bulionu wołowego
- 1/2 szklanki surowego ryżu
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
dodatkowo:
- smalec lub tłuszcz wołowy do smażenia
Wołowinę gulaszową pokrój w drobne kawałeczki. Usmaż na mocno złoty kolor i przełóż do garnka. Cebulę posiekaj i również usmaż na złoto na patelni. Dodaj do garnka z mięsem. Wlej bulion. Dopraw kolendrą, liśćmi laurowymi, wędzoną papryką, wyciśniętym praską czosnkiem i solą do smaku. Gotuj około 30-40 minut.
Po tym czasie dołóż do garnka pokrojonego selera, pomidory z puszki, sok z cytryny i ryż. Gotuj do czasu aż ryż będzie miękki. Na koniec wsyp pokrojone natki pietruszki i koperku. Dopraw pieprzem. Zdejmij zupę Kharcho z gazu i podawaj na gorąco ;). Smacznego!