Zupa krem ze szpinaku – mrożonego 😉
Lubię bardzo zupy , zawsze koją mi żołądek , jak mam stresujący okres w pracy ..Ciepłe , sycące , a do tego lekkie , nie powodują niestrawności . Krem ze szpinaku jest wbrew pozorom bardzo smaczny , a do tego zawiera bardzo dużo witamin , nawet ten zrobiony z mrożonego szpinaku typu brykiet . Nie zawsze mam pod ręką świeży , ale zawsze staram się mieć w zamrażarce chociaż jedno opakowanie mrożonego , tak do obiadu lub na zupkę właśnie 😉 Moje dzieci nie darzą zup takim entuzjazmem jak ja , a do szpinakowej jeszcze się nie przekonali , starszy owszem zje -jak musi , ale z zachwytu nie mlaska 😉 Za to ja przeciwnie ..mniam .. 😉
Składniki na 3 porcje :
- 0,4 kg mrożonego szpinaku -brykiet ( jedno opakowanie )
- 2 kostki bulionowe warzywne
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka -płaska cukru
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- sól ,pieprz do smaku
W małym garnku około 3 l , rozgrzewamy masło i wrzucamy zamrożony szpinakowy brykiet – w ten sposób , zostanie zblanszowany i zatrzyma ładny zielony kolor . Dodajemy czosnek , cukier i zakrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając ,aż szpinak rozmrozi się całkowicie , wtedy dolewamy wody ( około 0,5 l ) i dodajemy kostki bulionowe oraz pieprz . Dusimy gotując jakieś 10-15 minut . Wyłączamy gaz , próbujemy , czy dość słone , jeśli nie to dosalamy i miksujemy całość blenderem na gładką masę . Nalewamy do miseczek i dekorujemy łyżką jogurtu greckiego , można także dodać w trakcie miksowania słodkiej śmietanki , ale to już by była rozpusta .. 😉 Smacznego -polecam do tej zupki pieczywo czosnkowe ,groszek ptysiowy lub grzanki z serem 😉
pyszna i zdrowa zupa 🙂