Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska . Nie wiem czy w Meksyku taką gotują , ale wiem że jest niebiańsko dobra . Uwielbiam te smaki . Po prostu meksyk w garnku ..kukurydza , mnóstwo czerwonej fasoli i mielone .. Pycha ! 😉 Jest to jedna z niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne 😉 Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być łagodna
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól do smaku
- 2 kostki bulionowe wołowe
- 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej )
Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli 😉 ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku . Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni . Troszkę to trwa 😉 Przekładamy do garnka , zalewamy woda , dodajemy kostki bulionowe , fasolę , marchew pokrojoną w dowolne kawałki i gotujemy około 20 minut .
Następnie dodajemy pomidory z puszki , koncentrat i podsmażoną czerwona paprykę . A także kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy . Gotujemy do momentu , aż zupa zrobi się jednolita . Około 60 minut . Serwujemy na gorąco , posypaną świeżymi listkami kolendry lub natki pietruszki 😉 Smacznego !
Pyszna ta zupka. Bardzo polecam