Zupa z maślaków
Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa 😉 Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych , jest delikatniejsza , a grzybki są mięciutkie . Smakuje doskonale , solo lub z pieczywem czosnkowym . My tym razem jedliśmy samą , nikt nie chciał czekać aż się bułki dopieką , bo języki uciekały , tam gdzie ciężko by je je było wydłubać 😉 Polecam , naprawdę smaczna zupka, a do tego błyskawiczna w wykonaniu 😉 Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności grzyby leśne 😉
Składniki ;
- około 20 maślaków – plus , minus 😉
- 3-4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany -słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz
- 4 l wody
- natka pietruszki do dekoracji
Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki . Cebulę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską . W garnku rozgrzewamy masło i rumienimy na nim czosnek z cebulka , następnie dodajemy maślaki, gałkę muszkatołową i dusimy w sosie, który puszczą około 10 minut , mieszając co jakiś czas – aż częściowo ,zredukuje się wywar . Warzywa obieramy , kroimy w kosteczkę i dokładamy do podduszonych maślaków , dusimy jeszcze około 10 minut pod przykryciem . Dolewamy wodę w ilości około 4 l , dodajemy sól , pieprz , gotujemy około 15 minut , na małym ogniu pod przykryciem . Po tym czasie wlewamy śmietankę , posypujemy siekaną natką pietruszki i podajemy z grzanką 😉 Smacznego 😉